Het veelzijdige hout
Wat is hout eigenlijk. In dit artikel een korte uitleg van de hoofdzaken over hout.
Voor bezitters van houten boten en andere geïnteresseerden is het heel erg leuk, om wat extra basiskennis te bezitten van hout.
Deze kennis zal ook bijdragen tot het bewuster toepassen van houtsoorten. Hoe zit hout in elkaar?
Wat is spinthout en waar zit het in de boom? Kwartiers of dosse gezaagd hout?

redwood stammen.jpg - 1011.01 Kb  Redwood stammen

Welnu, P.M. Heilig heeft in het verleden een kort stuk hierover geschreven.
En omdat hout nog steeds van bomen wordt gemaakt, die groter gegroeid zijn, blijft deze uitleg over dit natuurlijke materiaal actueel en interessant voor de mannen en vrouwen, die willen weten hoe ermee om te gaan, of die zelf wel eens wat aan hun boot repareren.

Wat is hout?
Het antwoord lijkt erg gemakkelijk, maar als men erover nadenkt, valt het toch niet mee om een redelijke verklaring te geven.
Iedereen kent hout als iets vanzelfsprekends, als een prettig verwerkbaar materiaal met zijn voor- en nadelen.
Eigenlijk het meest veelzijdige materiaal, waar we in het dagelijkse leven mee te maken hebben.
Een korte definitie van hout zou als volgt kunnen luiden: " Een organisch materiaal met een poreuze en vezelachtige structuur ".
Het gevolg van deze structuur is, dat de eigenschappen van hout (bijvoorbeeld krimpen en zwellen, de splijtbaarheid) niet in alle richtingen gelijk zijn. Chemisch gezien bestaat hout voornamelijk uit cellulose, koolhydraten en lignine, terwijl ook looizuur- en kleurstoffen, harsen, kalkachtige stoffen, gommen en vluchtige oliën kunnen voorkomen.
Hout leeft, al is de boom geveld en dat geheimzinnig leven vinden we terug in elk voorwerp dat van hout is gemaakt, elk vlak dat met hout bekleed is.

Vervolg:  Het ontstaan van hout;