Sloepen, reddingsloepen, zeesloepen, reddingboten, lifeboats
De allerlaatste veilige plek op zee!
Wanneer u in het Tv-journaal een sloep ziet, dan zit ie bijna altijd (veel te) vol met mensen, die niet zijn verdronken.
In de scheepvaart zijn sloepen heilig.
Scheepssloep zo uit de davits
Den Helder
Zicht op het bakboord sloependek
Een Sloep (de; -en) is een kleine open boot, o.a.. als reddingboot op een groot schip; zo staat het in het woordenboek. Een wat chique benaming is chaloupe. Het Engelse woord lifeboat, is algemeen bekend, verder boat, sloop, shallop en meer.
Sloep buitenboord gedraaid
Deze site heeft als doel om het varen met originele sloepen, ook wel genoemd zeesloepen, reddingsloepen of reddingboten, wat meer onder de aandacht te brengen. Vroeger konden gewone burgers dergelijke sloepen bemachtigen, wanneer het schip op de sloop lag. Gelukkig staan de heel bijzondere sloepen in musea opgesteld. Vandaag nog worden door enkele werven houten sloepen gebouwd. Reddingsloepen zijn niet altijd even mooi om te zien. Toch maakt de unieke vormgeving, haar geroemde verleden, haar betrouwbaarheid en stabiliteit, het alleszins de moeite waard, om deze boot in ere te houden.
Noorse reddingssloep anno 2007
Overnaadse sloepen worden steeds zeldzamer, vooral de zeilende. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het niet zo moeilijk om in de buurt van Hendrik-Ido-Ambacht "Zeesloepen" te vinden.(Zie foto).
Ex-reddingssloepen in Velddriel (Foto: W. Bech, 1970)
Sloepen te koop bij Bastiaan Pot in Rotterdam, klinkt mij nog heel bekend. Een oude prijslijst voor sloepen vindt u bij de knipsels. Om heden een sloep van toen in redelijke staat van onderhoud te vinden, moet meer moeite worden gedaan.
Koninklijke Maatschappij "Zeeland" (1970)
Spiegelsloepje ms. "Palamedes" KNSM
Al worden heel bijzondere boten, zoals de koningssloep, in musea bewaard, voor het behouden van de wat "gewonere" reddingboten zullen wij zelf moeten zorgen.
De Nederlandse koningssloep, Scheepvaartmuseum Amsterdam
Het kan daarom van betekenis zijn, dat eigenaren hun kennis over het onderhouden van sloepen met elkaar delen. Dit is ook mogelijk via deze website. Schippers van sloepen zullen tijdens het onderhouden of repareren van hun boot vergelijkbare problemen tegenkomen. Veelal lost men deze zaken op zijn of haar eigen wijze op. Vaak zijn dit goede oplossingen en soms minder goede. Goed is eigenlijk alleen de beste oplossing, want die gaat langer mee en wordt tijdwinst geboekt in werkuren. Omdat de houten sloep het snelst aan het verdwijnen is, wordt hieraan wat meer aandacht besteed. Natuurlijk is er bij Sloep.org ook belangstelling voor boten van andere materialen. Namelijk elke goed onderhouden sloep is een sieraad op het water, toch? Uw sloep op deze website? Maak contact; er is een plaatsje in de sloepengalerij.