Sloeproeien is een sportieve wijze om je op het water te begeven.

In 1999 heeft een stel enthousiastelingen het sloeproeien meer
bekendheid gegeven en er is zelfs een er zelfs een digitale nieuwsbrief uitgebracht.
Er zijn jaarlijks tientallen roeiwedstrijden, waar men elkaar in de riemen jaagt en deze mannen en vrouwen staan hun mannetje of vrouwtje. Velen trainen ook in de winter gewoon door.

 

sloeproeienNL ging precies 25 jaar geleden online! We gaan dit op 31 augustus vieren met leuke acties. Hou onze site & socials in de gaten......

Met sportieve groet,

sloeproeienNL | Veilig Roeien!

25 jaar sloeproeienNL
 
Gisteren, 26 mei 2024, bestond sloeproeienNL precies 25 jaar!! En we gaan dit vieren met leuke acties tijdens Roeiproeven op 31 augustus. 

Check 25-jaar sloeproeienNL en scroll terug in de tijd op onze allereerste website uit 1999! klik hier >>

Kaartverkoop Roei!proeven gestart
 
Op zaterdag 31 augustus kun je tijdens Roei!proeven in vele verschillende soorten roeiboten roeien. Zo kan een rolbankroeier eens ervaren hoe het is om in een roeisloep te roeien, en andersom! Of wil je een keer in een Coastal boat, pilot gig, St Ayles Skiff of Liteboat roeien? Dat kan! Verder zijn er de hele dag lezingen en staan er exposanten, dus tussen het roeien door kun je extra (roei)kennis opdoen! Je ontmoet deze dag vele roei(st)ers en geïnteresseerden in roeien. De kaartverkoop is gestart. Lees verder >>
 

Klassementen 2024
 
De eerste 7 wedstrijden voor het FSN kampioenschap zijn alweer geroeid. Op de website van de Federatie Sloeproeien Nederland worden de klassementen na iedere wedstrijd bijgewerkt zodat er altijd een actueel overzicht is te vinden. Lees verder >>
 
Uitslagen 2024

Te koop: aluminium reddingboot
 
Welke roeiploeg gaat deze originele reddingboot ombouwen tot roeisloep? Te koop: aluminium geklonken reddingboot uit 1957, één van de reddingsloepen van de 'Ocean Layer 2', en daadwerkelijk gebruikt tijdens een machinekamerbrand in 1959! Lees verder >>
 
Roeikalender 2024

(sloep)roeikalender 2024
(data onder voorbehoud)

za 15 juni 2024 - 14e Volvo Zwolse Grachtenrace (S-F-O-V-K-GC-L)*
za 22 juni 2024 - 16e Kameleonrace Terherne (S-F-O-V-FC)
nnb 2024 - 3e Slaag op Moojer Maos (S-F-V)
za 6 juli 2024 - 3e Roeiregatta Haringvliet (S-F-O-V-K)
za 6 juli 2024 - 3e Altena Regatta (SA)
za 13 juli 2024 - 10e Respec op de Lek (S-F-O-V)
za 20 juli 2024 - 15e Mosselrace Bruinisse (S-F-O-V-L)
za 3 augustus 2024 - 2e Kortgene Regatta (St Ayles Skiffs) (SA)
za 24 augustus 2024 - 21e Slag om Gent (S)
za 31 augustus 2024 - Roei!proeven
za 31 augustus 2024 - Mestreechs Sjoenste (S)
za 7 september 2024 - 28e Maasrace Rotterdam (S-F-O-V-K)
nnb 2024 - Castle to Crane (Schotland)
za 14 september 2024 - 25e ZwarteWaterRace Zwartsluis (S-F-O-V-L)*
za 14 september 2024 - 6e Slag om Willemstad (S-F-H-O-V-SA-L)*
za 21 september 2024 - 23e Veerse Meerrace (S-F-O-V-K-L)*
za 21 september 2024 - 20e Slag om Makkum (S-F-H-O-V-FC)
za 21 september 2024 - 36e Great River Race Londen, Engeland (S-G)
za 28 september 2024 - 14e Langweerder Sloepenrace (S-F-H-O-V-FC)
za 12 oktober 2024 - 37e Grachtenrace Amsterdam (S-F-O-V-GC)
za 26 oktober 2024 - 9e Liwwadster Rondje (S-F-O-V-K-GC-FC)
za/zo 2-3 november 2024 - 32e Muiden-Pampus-Muiden (S-F-H-O-V-G)*Vaartocht op 19 september 2021 met ca. 50 vaartuigen gebouwd door de werf Verhoef.

 

De leuke Facebook-groep Verhoef Boten Aalsmeer (VBA) organiseerde eind september voor de derde keer een vaartocht met Verhoef vaartuigen. Voor de gelegenheid had ik Marco van der Straaten uitgenodigd. (oud-eigenaar van onze sloep). Samen met onze vrouwen voeren we vanaf de werf van Verhoef met zo'n 50 'Verhoefjes'' naar een eiland in de Westeinderplas. Er waren maar 4 Verhoef reddingssloepen. De rest zijn kleine aluminium Verhoef plezierbootjes, maar ook Verhoef kruisers die je nog volop ziet hier rondom Aalsmeer. 

Twee reddingssloepen met heden een elektrische aandrijving. 

Groeten van Jac Eveleens


 Houten boten festival gaat naar 2022, helaas.

 

voor alle duidelijkheid: Herhaling Bericht:
>>>Uitstel van het Houten Boten Festival<<<


Ik wordt gebeld en gemaild door mensen voor wie t blijkbaar nog onduidelijk is of t festival komend weekend doorgaat:
HET GAAT NIET DOOR maar is uitgesteld tot 1-3 juli 2022De wiebelige maatregelen rond het reizende Circus Corona maken het voor mij onmogelijk om serieuze plannen verder af te maken. Net nu het festival op stoom kwam, de vergunning eindelijk zou worden besproken, presentaties zich aanmelden, er een roeiwedstrijd zou worden georganiseerd op de zaterdag en steeds meer deelnemers zich melden, laaien de 'besmettingen' weer op. En dan weet je: dan blijven de 'maatregelen' niet uit! Dat hebben we geweten want die zijn er weer!
 Wat wel aardig is om nog te vermelden is dat er een groep houten roeiboten is die hun geplande dwbf-tocht WEL wil laten doorgaan:

De St Ayles Skiffs NL gaan zaterdag 4 september een roeiwedstrijd houden tussen Den Helder en Texel! Gaaf initiatief! De door De Bootbouwschool en Scholen aan Zee gebouwde St Ayles Skiff wordt dan gedoopt en doet mee!
 Ze verzamelen om 13 uur op Willemsoord, starten rond 15 uur nèt biuten de havenlichten en zijn rond 19.30 uur weer terug. Ze worden begeleid door een RIB van één van de leden en door de Prins Hendrik van het reddingsmuseum.

Wanneer je in de buurt bent: Kom Kijken!

Dit moet een jaarlijk terugkerende wedstrijd worden voor steeds meer St Ayles Skiffs, wellicht ook internationaal! We zijn dus getuige van een eerste wedstrijd van een zich herhalende reeks; net als de HT-race van Harlingen Terschelling, maar nu van Den Helder naar Texel! Korter en een eenheidsklasse!

Voor meer info: kijk op  https://stayles.nl/

Voor vragen blijf ik altijd beschikbaar via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hartelijke Groeten,
Bert van Baar
De Bootbouwschool
Dutchwoodenboatfestival
Houtenbootbouwers

 
 
 

 

 

 

Copyright © 2021 Bootbouwschool, All rights reserved.
Je hebt je aangemeld voor de nieuwsbrief via de site https://dutchwoodenboatfestival.nl/

Our mailing address is:

Bootbouwschool

Bruggesloot 45

Langedijk, NH1721HA

Netherlands


Add us to your address bookWant to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 Dr. Ernest Shackleton en zijn broer hebben aan het begin van de 20ste eeuw een expeditie ondernomen om de Zuidpool te doorkruisen. Hun schip kwam in het ijs vast te zitten en werd gekraakt. Daarna is het gezonken. Zonder hulp zouden zij in de koude van de poolwinter omgekomen. De communicatie was in die tijd nogal beperkt en zij konden alleen nog proberen om fysiek hulp te halen. Om zijn mensen te redden is een levensgevaarlijke sloepzeiltocht ondernomen naar de "bewoonde wereld" op het eiland zuid-Georgia. 
De tocht was ontzettend moeilijk en uitputtend. Ervaren zeevaarders, welke dit zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan hebben bevaren beamen, dat  het zeeklimaat aldaar zo vreselijk wild is en dat op dit schilderij niets overdreven is vastgelegd. Dit door oud gezagvoerder dhr. Leen van der Mark ingezonden plaat, wil ik u niet onthouden.

 


 

Gaat Maasvlakte 2 verloren voor de watersport?

A-locatie in de watersport dreigt te verdwijnen

11 maart 2021

Maasvlakte 2, een van de beste en populairste surfspots van Noordwest-Europa, dreigt te verdwijnen door de plaatsing van een windmolenpark op het strand en in de vloedlijn. Onnodig, vindt het Watersportverbond. De windmolens kunnen volgens het bestemmingsplan anders worden geplaatst. Hierdoor kan de watersport op de Maasvlakte 2 blijven bestaan.

Wat is er aan de hand?

 • Kiters hebben te horen gekregen dat het aanwijzingsbesluit voor Maasvlakte 2 geheel wordt ingetrokken per 2022. Daarmee zet het stadsbestuur een definitieve streep door deze sportlocatie van wereldformaat.
 • Het bestemmingsplan van 2018 biedt de mogelijkheid om de windmolens op de kant te plaatsen én niet in de vloedlijn, toch kregen Eneco en Rijkswaterstaat de vrije hand om dat NIET te doen.
 • Er blijkt tot nog toe geen politieke bereidheid om een aantal windturbines in het ontwerp van WindmolenPark Maasvlakte 2 aan te passen of 60 meter te verplaatsen. 
 • Een maand geleden besloot wethouder Arno Bonte het ontwerpbesluit WindmolenPark Maasvlakte 2, waarop meer dan 50 zienswijzen werden ingestuurd, zonder aanpassingen goed te keuren. 
 • Op dinsdag 16 februari spraken we hierover met het stadsbestuur. Wethouder Arno Bonte liet doorschemeren dat hij economische argumenten zwaarder laat wegen dan het maatschappelijk belang. Dat deze belangen samen kunnen gaan, wil men niet inzien.
 • Saillant detail: in september 2016 beloofde wethouder Vissers zwart-op-wit de sportlocatie voor de toekomst in z’n geheel te behouden, mede vanwege het unieke karakter van de golf.

 

Wat kunnen we nog doen om deze toplocatie voor de watersport te behouden?

 • Het Watersportverbond trekt samen op met de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en de Holland Surf Association (HSA).
 • De Nederlandse Kitesurf Vereniging gaat bezwaar maken bij de Raad van State. 
 • De rechter van de Raad van State zal minimaal een afweging willen horen van de gemeente Rotterdam waarom beloftes niet zijn nagekomen. 
 • Bij de positiebepaling van de windmolens is nergens het openbaar belang van recreatie en de watersport meegewogen.
 • Let op; wij zijn niet tegen windmolens op deze locatie, maar dan wel net een paar meter buiten de vloedlijn. Dat is mogelijk. .
 • Na de gunning van de tender aan Eneco is dat plotseling geen uitgangspunt meer, zo blijkt uit de opgevraagde stukken.

 

Slotsom:
Zelfs als het Rotterdamse Stadsbestuur niet door de rechter wordt teruggefloten, is de strijd nog niet verloren. Berekeningen voor de vloedlijn kunnen anders uitpakken dan voorzien en een nieuw college is misschien bereid de vloedlijn te herstellen.

Het zou doodzonde zijn als de mooiste golf van Nederland moet verdwijnen, terwijl een passende oplossing voor handen ligt. Deze surfspot trekt veel internationale sporters en recreanten. Het economisch- en recreatieve belang van Maasvlakte2 voor Rotterdam is groot.

Credits: Bijdrage van onze regio-vertegenwoordiger Paul Smelt

PS Lees alle feiten in het artikel van VersBeton 


 

 Per 1 april doorvaartgeld voor Amsterdam verschuldigd.11 maart 2021

Vanaf 1 april 2021 is het verplicht om een doorvaartvignet voor Amsterdam aan te schaffen. Dat geldt ook voor de Staande Mastroute door de hoofdstad. De nieuwe bepaling vereist eveneens een vergoeding voor ieder pleziervaartuig dat aanmeert op het Amsterdamse binnenwater.

Met de Nota Varen Deel 2 wil de gemeente Amsterdam de drukte en overlast beter monitoren. Het doorvaartvignet kost € 20,00 en is circa drie jaar geldig (of zodra het vaartuig wordt vervangen). Watersporters die met een doorvaartvignet op het Amsterdamse binnenwater varen en besluiten dat ze ook willen afmeren, zullen (net als nu het geval is) het dagtarief moeten betalen. Afmeren in Amsterdams binnenwater kost per vaartuig per dag € 30,00. Voor een vaste ligplaats is een jaartarief verschuldigd. Dat wordt gebaseerd op het aantal m² oppervlak, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen emissieloze en niet-emissieloze vaartuigen. Raadpleeg voor de tarieven de website van de gemeente Amsterdam

Voor een boot met een vaste ligplaats in een van de havens van Amsterdam (bijvoorbeeld een verenigingshaven) hoeft geen vignet te worden aangeschaft.

Standpunt Watersportverbond:

In 2013 is het doorvaartgeld juist afgeschaft omdat de kosten niet opwogen tegen de inkomsten. Het Watersportverbond vindt het dan ook vreemd dat de gemeente dit nu weer wil invoeren. In onze zienswijze op de Nota Varen 2 hebben we hier tegen geageerd. We vinden dat het vaarwater in Amsterdam vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen.


 Wij vechten voor behoud van het IJsselmeer. 

 Hoe stoppen we het doorgeslagen plan voor De Wieringerhoek bij het IJsselmeer? - Watersportverbond

Wilt u dit niet zo, help ons dan. Wordt bijvoorbeeld lid van het Watersportverbond.


Amsterdam, 17 juni 2020

RAI Amsterdam stopt met HISWA Amsterdam Boat Show. Aanleiding voor dit besluit zijn de veranderingen in de markt en de vraag van deelnemende exposanten naar één sterk watersportevenement in Nederland. In maart dit jaar vond de 65ste editie en daarmee de laatste HISWA Amsterdam Boat Show plaats. Met pijn in het hart neemt RAI Amsterdam afscheid van dit iconische evenement voor de watersport.

Het besluit om met de HISWA te stoppen komt voort uit de sterk veranderde watersportwereld. Het bootbezit is afgenomen, een trend waarvan verwacht wordt dat deze de komende jaren doorzet. Dit leidde de afgelopen jaren tot veranderingen in het aanbod op de beurs en dalende bezoekersaantallen. Een andere reden is de vraag van deelnemende exposanten. Bijna 50% van de exposanten neemt deel aan zowel HISWA Amsterdam Boat Show als HISWA te Water. Velen hebben aangegeven dat dit een te grote marketinginvestering is.

Met het beëindigen van HISWA Amsterdam Boat Show wordt ruimte geboden aan HISWA te WATER in Lelystad, georganiseerd door HMM Exhibitions. Merkeigenaar van de beurzen Vereniging HISWA-RECRON steunt deze beslissing in het belang van de watersportbranche.

Als RAI Amsterdam bedanken we alle watersportbedrijven en watersporters die de beurs bezochten. Dankzij hen was de HISWA Amsterdam Boat Show in al die jaren de start van het watersportseizoen.

 

 
  

 

Beste sloepvaarders 

 De wereld is in een bizarre greep van het nieuwe Corona virus, en ook sloep roeiend Nederland heeft hier mee te maken. Afgelopen weekend nog werd het 2e - uitstekend verlopen - FSN sleepweekend afgesloten, sinds maandag zijn reeds vele roeiteams gestopt met de trainingen.... want zo snel volgen de maatregelen elkaar momenteel op. Twee wedstrijden zijn inmiddels verschoven, en vanavond heeft de HT organisatie het persbericht verstuurd over het afgelasten van de Koninginnerace. Met het annuleren van het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien eerder deze week inmiddels de 2e race die komt te vervallen in 2020.

Het beperken van de verspreiding van het Corona virus gaat komende weken of wellicht maanden nog veel meer impact geven op onze maatschappij. Via deze weg wensen we iedereen wijsheid en sterkte toe bij de uitdagingen waar ze voor staan in deze onzekere tijden, zowel privé als op het werk en op sportief gebied. We leven mee met de organisatoren van sloeproeiwedstrijden die na maanden van voorbereiding noodgedwongen het evenement moeten annuleren.

We publiceren de actuele berichtgeving mbt tot de impact op de sloeproeikalender door het Corona virus op onze site en delen dit op onze Social media.

Met sportieve groet,

sloeproeienNL

   

Corona / COVID-19
 

Op sloeproeienNL is een pagina aangemaakt met alle updates met betrekking tot de impact op de sloeproeikalender door de Coronacrisis. 
 

·         Vechten op de Vecht is verplaatst

·         Grachtenrace Utrecht RonDom is verplaatst

·         Harlinger Kampioen Sloeproeien is AFGELAST

·         Harlingen-Terschelling Roeirace is AFGELAST


Voor de actuele stand van zaken, klik hier >>


De museumhaven van Zierikzee.

De haven; deze winter zijn alle schepen tijdelijk verwijderd om ruimte te maken voor baggerwerkzaamheden.

In September 2019 toevallig gezien op TV

Bij twee of meer roeiers, zou per boord ongelijk roeien sneller zijn, dan haalop gelijk. Ik ben benieuwd of dat voor het sloeproeien ook geld. Nu ziet men telkens bij elke slag een versnelling en bij ongelijkmatig gebruik van de riemen zou elke slag beter doorlopen.


9 februari 2019

De sloep.org redactie is erg teleurgesteld in het bericht, dat de replica van het 17e eeuwse schip "  Zeven Provinciën" niet zal worden afgebouwd, omdat er geen fondsen voor zijn. Zo een bouwproject, indien goed geconserveerd, zou voor 100 jaar "Hollands Glorie" kunnen zijn. Bij de bouw van de Batavia onder leiding van bouwmeester Willem Vos hebben heel veel jonge mensen zonder werk een mooi ambacht geleerd in de scheepsbouw.
Wat jammer!!! Nederland is een rijk land met een nautische geschiedenis.


  bovenstuk van het roer

In de Oostzee tussen Denemarken en Zweden vinden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw van een groot wind molenpark. Voordat er kan worden gebouwd, wordt het gebied "Kriegers Flak" onderzocht op oorlogstuig en maritieme oudheden. "Kriegers Flak" was voor de zeilvaart van vroeger een wachtplaats bij slecht weer op de Oostzee. Bij alle zaken, welke werden ontdekt, zoals ankers, is ook een 8 meter lang houten roer gevonden, dat bevond zich op 28 meter diepte. Vattenvall, de bouwer van het toekomstige windpark, heeft de maritieme archeologen van het Vikingschip-museum uit Roskilde ingeschakeld. Zij hebben het roer geborgen. Het roer is 300 jaar oud en "Roskilde heeft een beeld van welk schip dit roer kan zijn. Het verslag van deze vondst vindt u onder de volgende link.

 https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/actueel/achtergrondartikel/2019/driehonderd-jaar-oud-scheepsroer-gevonden-tijdens-bouw-windpark-kriegers-flak

 


Amsterdam, 1 maart 2019 – Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek voldoet 45 procent van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet aan de beweegrichtlijnen. De HISWA Sport Xperience, het meest actieve indoor sportevenement van Nederland, springt hierop in met een spectaculair evenement. Jongeren van 6 t/m 16 kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende sporten, zowel op land als op water. De HISWA Sport Xperience vindt plaats tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show van 6 t/m 10 maart in RAI Amsterdam en toegang tot en met 16 jaar is bovendien gratis.

Bewegen is gezond
In tegenstelling tot jaren geleden – toen kinderen het liefst zo veel mogelijk buiten wilden spelen – zijn kinderen tegenwoordig minder geprikkeld om te gaan bewegen. Door de toenemende populariteit van technologie wordt er minder buiten gespeeld en meer stilgezeten. Actief bewegen zorgt juist voor positieve effecten op een kind, zoals het voorkomen van overgewicht, maar ook het tegengaan van depressie. HISWA Sport Xperience draagt daarom bij aan het actief stimuleren van beweging bij kinderen.

Sportbonden
RAI Amsterdam heeft de handen in een geslagen met verschillende sportbonden: Watersportverbond, Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, Nederlandse Volleybalbond, Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de Nederlandse Ski Vereniging. Deze samenwerking zorgt voor een grote diversiteit aan activiteiten tijdens het evenement, maar draagt ook bij aan het gezamenlijk maatschappelijk doel ervan; bewegen is gezond.

Optimist on Tour 
Tijdens de HISWA Sport Xperience komt iedere grote droom tot leven bij Optimist on Tour. Op een laagdrempelige manier maken jongeren kennis met verschillende watersporten, waaronder stand up paddling (SUP). Naast deze steeds populairder wordende sport zijn zeilen, windsurfen, golfsurfen en skimboarden goede manieren om de basisbeginselen van watersport onder de knie te krijgen. Leer varen in kleine zeilbootjes, trotseer de eerste golven op een grote imitatiegolf en vind de weg op een 25 meter lange skimboardbaan.

Verscheidenheid aan sport
Op de HISWA Sport Xperience 2019 zijn niet alleen activiteiten met water, ook een grote verscheidenheid aan land- en strandsporten staan klaar voor de bezoekers. Zo zijn hockey, (beach)volleyballen en golfen zeer aantrekkelijk voor iedereen die liever niet nat wordt. Voor bezoekers die net wat extra spanning aan kunnen; de Wintersport Xperience is een echte adrenaline boost. De bezoeker maakt hier kennis met skiën, snowboarden en curling. Ook voor bezoekers die iets anders zoeken, staat Skateland on Tour voor klaar met stuntsteps, skateboards en BMX-fietsen.

Over de HISWA Sport Xperience
Van woensdag 6 maart t/m zondag 10 maart vindt de HISWA Sport Xperience plaats in RAI Amsterdam. Bezoekers kunnen er terecht voor een eerste les skimboarden, golfsurfen, stand up paddling, zeilen, skiën en verschillende andere gerelateerde sporten. Entreetickets zijn voor €12,50 te koop. Tot en met 16 jaar is de entree gratis (o.b.v. een volwassene). Een toegangskaartje geeft ook toegang tot de HISWA Amsterdam Boat Show, die gelijktijdig georganiseerd worden. Klik hier voor de kaartverkoop. Meer informatie is te vinden via www.hiswarai.nl. HISWA is ook te volgen op Twitter, Facebook en Instagram. 

 


Tweemast zeilsloep Bolle over de wereldzeeën

In deze site zijn twee sloepen met de naam Bolle. Eentje vaart vooral in en rondom de Waddenzee.
De andere bolle mag men echt een zeesloep noemen. Zij is de sloep met de meeste zeemijlen.
De elf meter lange aluminium tweemast zeezeiler vaart overal, waar haar schipper haar heen voert.
Het schip is overgestoken naar de Caraïbische zee en momenteel is zij in Florida.
De schipper heeft foto's gezonden, waar u kunt zien hoe het schip actief de golven neemt en
ook de zeilgarderobe ziet men telkens aangepast aan de zeegang en wind.

Geniet!

Zeezeilen is het mooiste wat er is!

Het schip maakt een prachtige reis.  
Foto's nabij  Canarische eilanden, st Maarten en groeten uit Florida. (december 2018)

De Schipper vertelt:...
We zijn met onze aluminium geklonken sloep overgestoken naar de Caraïbische zee.
Ons blog (en videoblog) hierover kun je terugvinden op www.bolle56.nl
Van alles wat, voor de klussers een drama verhaal over falende puttings en voor de mooie beelden: de Cariben.
En dat alles met een echte reddingssloep.
Overigens is Bolle een D. Koopmans SR ontwerp ( Zeilplan, kiel roer).
Maar ik denk dat men het wel leuk vindt, om te horen,
dat zelfs Koopmans senior zich bezig heeft gehouden om tenminste 1 sloep te laten zeilen.
 

Wij ook!

Bent u wel eens met grote minachting gepasseerd door een groot vrachtschip, zodat u wit werd van schrik?
Of dat een 11 meter speedkruiser op volle snelheid u op 5 meter passeerde,
waarvan de lieden in de cockpit (vermoedelijk) achter het zonwerende glas genoten van de schrik,
welke hun golven bij de gasten in uw boot veroorzaakte?
Dat heeft bijna ieder wel eens ervaren.

Is daar wat tegen te doen? Ja en eigenlijk nee.
Na het incident herstelt u zich wel, maar dan is de boosdoener al verdwenen.
Heeft u toch kans gezien om de registratie van het schip te onthouden, dan kunt u er niet veel mee, maar wel iets.
De schipper van het vrachtschip houdt er niet van, wanneer een klacht over hem bij de rederij binnenkomt.
De klacht over de speedkruiser zou ik deponeren bij de rijkspolitie te water.
Want ook deze snelle bestuurders blijven liever anoniem.
In het vaarreglement staat de hoofdregel, artikel 1.04 van het BPR en 6.20 van het RPR.
In de regels worden goede zeemanschap genoemd en ook,
dat men zijn/haar snelheid moet regelen, zodat hinderlijke waterbeweging,
waardoor schade zou kunnen veroorzaakt, wordt vermeden.

 


Volvo Ocean Race 2017-2018

Net als velen van u heeft ook de redactie van sloep.org de Volvo Ocean race van etappe naar etappe gevolgd.
De zeilers gaven bij de interviews goede informatie en de gemaakte filmpjes bij het zeilen lieten goed zien,
dat deelnemen aan zo een wedstrijd met veel ontberingen gepaard gaat.
Dit soort zeilerij is slechts voor enkelen onder ons weggelegd.

Het verlies van een opvarende bij wind 8 beaufort is een vreselijk verlies.
Het zeilschip Sub Hung/ Scallyway heeft die donderdag 29 maart heel lang gezocht naar John Fisher,
welke over boord is geslagen, hij bleek onvindbaar.

Redactie weet uit ervaring, dat wanneer men bij deze windkracht een doos van een kubieke meter
in het water gooit,
seconden onzichtbaar klein is geworden.
Dan zijn er naast hoge golven, ook nog de stroming en de wind. John is niet teruggevonden.
Welke veiligheidsmiddelen hij droeg, is niet bekend. John kreeg ver van huis een zeemansgraf.
Ook voor de overige opvarenden van de 7 zeilschepen was dit een vreselijk drama.
De andere deelnemende schepen lagen honderden mijlen verwijderd van het ongeval.

Tussen de etappes was er een compleet wal-team, welke zowel de bemanning als de schepen oplapte,
zodat mens en materiaal hierna weer klaar waren voor de volgende trip.
Kaap Hoorn was ook voor deze zeilers een aan te merken moment om die te nemen.

Redactie heeft helaas de aankomst in Gotenborg gemist.
De race naar Scheveningen was weer bijzonder spannend.
Akzo Nobel met Simeon Tienpont en team Brunel met captain Bouwe Becking
en Dong Feng (een Frans/Chinese combinatie)
streden dicht bij elkaar om de eindoverwinning.
De Chinezen waren in de middeleeuwen al goede zeevaarders.
Nu bleek Dong Feng een slimme navigator te hebben,
welke er voor zorgde, dat van de drie schepen met evenveel wedstrijdpunten,
Dong Feng 30 mijl achterstand inhaalde en als eerste in Scheveningen liet finishen.
Bemanningslid Carolijn Brouwer finishte als eerste winnende vrouw aan boord en
liet dat al op grote afstand enthousiast zien.
Proficiat Carolijn; vrouwen kunnen ook goed zeilen.
Na het zeilen strijken werd aan de captain vrij snel een grote glimmende beker overhandigd.
In de reportage heb ik niet gezien, dat nummers twee en drie al waren gemeerd en aanwezig waren
bij het uitreiken van de trofee, zoals het gebruikelijk is in andere grote wedstijd-evenementen.

Later was iedereen wel aanwezig op het feestpodium.

 Verder heeft de Volvo Ocean race mijzelf en vele anderen een groot plezier gedaan;
vooral doordat wij zoveel konden meekijken. Grote dank aan allen, die dit mogelijk maakten.

Eduard


  Augustus 2017

 Leen van der Mark was in Wissant net voorbij Calais.
Een werfje waar de lokale zgn. flobarts gebouwd/gerestaureerd worden.
Een kleine visserssloep welke al eeuwenlang wordt gebruikt op deze kusten 
tussen de Kapen van Gris Nez en Blanc Nez. (Nauw van Calais).  

 


Bijzondere sloep

 

Een (sloep)reddingsboot weer in volle glorie Deze foto kwam van Leo Cusell.

Dr. Ir. S.L. LOUWES, Historische reddingboot, Eierland klasse

Bouwjaar 1959
Bouwwerf Gebr. Taat te Katwijk
Opdrachtgever Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij (KNZHRM)
Loa 10.33 x Boa 3.15 x D 0.60 meter
Motor nog origineel Perkins 6 cilinders (P6m 65 pk) snelheid 7.6 knoop
In dienst tot 1994 op station Zandvoort
Thuishaven Lauwersoog

  LOUWES, Stephanus Louwe (1889-1953)

S.L. Louwes was een nuchter landbouwdeskundige met een groot organisatietalent,
initiatieven nemend waar de situatie die nodig maakten.
In de zeer moeilijke oorlogsjaren getuigde hij te beschikken over grote moed zonder roekeloosheid,
vasthoudendheid zonder starheid en
ten slotte over een sterke vaderlandsgezindheid.


  Uw Vaarbewijs

Toen ik er achter kwam, dat mijn vaarbewijs een maand was verlopen,
meende ik dat informatie over vaarbewijzen wellicht ook voor u van nut zijn.

Verlengen (afgeschaft)

Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft.
Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.
Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden.
Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en
 nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Lees meer.


Collectief behoud zeilende sloepen

De heer Leo Cusell heeft een plan gemaakt tot behoud van zeilende sloepen.

Hier bij stel ik U, voor  het  COLLECTIEF BEHOUD ZEILSLOEPEN. (i.o.) 
Deze organisatie is ten doel dat op heden geen organisatie is,
welke het opneemt voor diversen doeleinden ten gunste van zeilsloepen.
Ook op heden zijn er veel van deze sloepen al van vergevorderde leeftijd,
uiteenlopende karakters en eigenschappen, ook van historische waarden.
Maar omdat deze schepen ook extra aandacht vragen wat onderhoud aangaat wordt er naar gestreefd,
om meer contacten te verkrijgen met sloep eigenaren.ook om het bij houden van de historie achtergrond
en de verhalen die er achter schuil gaan.

Een zomers tafereel in de museumhaven van Zierikzee (Leo Cusell) 

Het zijn immers schepen en geen jachten. er wordt niet mee gezeild maar gevaren.
Het zijn noestige stoere schepen zonder franje maar vaak mooi door eenvoud en vorm.
Het zijn voormalige reddingssloepen, die gebouwd zijn om in de zwaarste en
moeilijkste omstandigheden te varen en opereren, ook om diverse multifunctionele werkzaamheden.
Om dat in het verleden havens moeilijk te bereiken waren voor het moederschip van deze sloepen.
Ook wordt er daar om naar gestreefd om zo veel mogelijk deze schepen in stand te houden.
Om zo veel mogelijk bestanden en eigenaren van deze schepen te verzamelen.
Zo als b.v. uitwisselen van ervaring van restauraties en onderhoud. verzamelen foto's.
en bouwtekeningen, en het houden van bijeenkomsten en kennismakingen
ter bevordering van contacten en uitwisselingen.
Voor geïnteresseerde en liefhebbers, stel ik voor om met mij contact op te nemen.

Ter bevordering en het uitbouwen van deze organisatie in oprichting.
LEO CUSELL.  ( zeilsloep. BOERNEO.)  telefoon:  06 - 53 755 181. E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: SINT MARTINUS STRAAT 213A. 2671 GK. NAALDWIJK.
Telefoon: 0174-247512.  06 -53755181.
 


 

 


Loggersloep 

De Sch. 199 is een logger sloep, werd gefotografeerd in Burghsluis in Zeeland (foto L. van der Mark)
 
 
Met deze van origine Scheveningse logger sloep werd vroeger daadwerkelijk gevist.
Op de zeevaartschool in Scheveningen werd zo een sloep gebruikt als instructie schip.
Op deze foto krijgt mijn oom Caspar (1e links voor) les in het instructie lokaal.
Dat is in ongeveer 1925.
 
Zeevaartschool Scheveningen ong. 1960 gesloten.
 

 Komt zo maar aanzeilen.
 
 
Dit prachtige Franse sloepje kwam zo maar aanzeilen Foto dhr. Leen van der Mark

 
Sloependak;  foto dhr Leen van der Mark

Door u ingezonden in het forum, artikelen of foto's 

- U kunt in het forum uw berichten kwijt in drie rubrieken: "Oproepjes", "Marktplaats" of de "Ideeënbus".
- Voor het jaar 2019 is er de evenementen kalender. http://www.watersportevenementenkalender.nl
- Sloep.org heeft haar kleine en onvolledige sloepenregister op de site gezet. register
- Sloeproeien heeft een historisch roeiverhaal. 
- Een artikel laat sloepmodellen zien, welke het Maritiem Museum Rotterdam in haar archief heeft. Titel:Sloepmodellen
- In de galerij staan zeilsloepen, ook zeilende;uw zeilsloep kan er ook bij; heeft u een mooie foto? Bericht naar sloep.org.
- In de galerij kan men het verschil per motorsloep zien en toch is de sloep herkenbaar.
- Prachtige opnames van geroeide reddingssloepen in de galerij.

 
- Het museum Koninklijke Rotterdamse LLoyd presenteerde in november een gerestaureerde sloep,
welke vermoedelijk afkomstig is van het KRL-schip Modjokerto. Zie het artikel in Sloep.org
 

Belangrijk? Zijn er Ex-reddingssloepen met de "titel" varende monumenten?

-Er varen monumentale reddingsloepen op Nederlandse wateren.
-Er zijn boten bij, welke de titel varend monument verdienen.
-Er bestaat geen stichting tot behoud van (ex-)reddingssloepen.
-Indien u meent, dat uw ex-reddingssloep bij de varende monumenten zou thuishoren,
dan kunt u informatie, of toelating aanvragen bij de Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen (FONV).
-Er bestaat ook een gedeeltelijke toelating. (romp).
-Om  sloepen te redden waarvan men afstand wil doen, zou een plek kunnen bestaan voor tijdelijke opslag.  
-Er is behoefte aan een vereniging tot behoud van ex-reddingssloepen;
indien er personen zijn, die zulk een bestuur willen vormen biedt Sloep.org pr-ondersteuning aan.

 
Permafrost  op South Georgië ("nabij zuidpool"), bij deze temperatuur zijn de houtschimmels inactief.

    
ex-coastersloepje in Donegal, Ierland (Foto Heleen v. d. Mark)

De eerste Sloep ligt op South Georgia, waar ontdekkingsreiziger en waar Sloepenzeiler/ontdekkingsreiziger
Shackleton is begraven. In 2012 is deze reis zo getrouw mogelijk nagebootst. 

Zou u het leuk vinden om kennis te hebben van het werken met deze traditionele instrumenten.
Er zijn daarover niet al te dure boekjes te koop.