Sloepen worden soms oud, omdat ze nog net op tijd weer goede verzorging krijgen.
Dit is het verhaal van een sloep, haar recentste naam is "Klinkbink." Een diagonaal geklonken gegalvaniseerde zeilsloep van 7 meter.

Hallo Sloep.org; je hebt me gevraagd iets meer te schrijven over 'Klinkbink", zo heet onze sloep. Bij dezen;

 

klink02.jpg - 44.67 Kb klink03.jpg - 44.00 Kb

Het is vermoedelijk een Engelse sloep, bouwjaar ongeveer 1939. Het schip is diagonaal geklonken en gegalvaniseerd en is 7 meter lang. De reddingsloep is in 1957 gered van de sloop. En aangekocht voor 250, - gulden bij een scheepssloperij nabij Hendrik Ido Ambacht. Verscheept naar Kampen met de Amsterdam Boot van rederij Koppe. Twee vrienden de heren Frijlink en de Graaf hebben het sloepje uitgezocht. Het vlak was slecht en er is een heel nieuw stuk in gezet. Tevens is het hele dek losgemaakt, inclusief de klinkrand. Naar achteren is het scheepje verjongd. Dat wil zeggen, dat de achterkant ongeveer 10 cm lager is gemaakt en strokend naar voren is uitgezet. Daarna is het dek met klinkrand weer terug gezet. Het ijzerwerk is gedaan in Kampen, waar nu de buitenhaven is. Vroeger was hier de werf van Schepman. In die tijd was Marinus Schuurman de hellingbaas.

280.jpg - 445.74 Kb Klinkbink

Hier is ook de opbouw geplaatst en het scheepje zeilend gemaakt. Dhr. Vrijlink heeft meerdere schepen opgebouwd, maar dit was de eerste. Hij heeft het sloepje in 1962 weer van de hand gedaan voor fl. 7500, - . Heette toen Bounty, en later Varioka (wilde Hengst). Er zijn natuurlijk veel verhalen en leuke anekdotes te vertellen. Tevens heeft mr. Frijlink nog een mooi fotoboek met zwart wit foto’s. Het is een enorm toeval, dat we de oude eigenaar weer hebben gevonden. In de zomer van 2008 voeren we naar een haventje in de Ketelmonding. Hier pakte mr. de Graaf uit Kampen een touwtje aan en zei;' Ik ken dit scheepje, heb ik ooit met mr. Frijlink gekocht." Zodoende weten we nu meer. Ook via de zeilmaat van toen, mr. Sollie zijn we meer te weten gekomen.

kbink.jpg - 78.28 Kb Loon naar werken

Zelf heb ik het scheepje in erbarmelijk staat gevonden in Nederhorst ten Berg. Zonder in-boord motor. Er hing een 12pk Mercury buitenboordmotor achter die kapot gevroren was. De boot had de naam Bilbo. Het heeft ons twee jaar gekost om het weer op te bouwen. Een Bukh 10 pk motor geplaatst, opnieuw betimmerd, zeilen gezocht. En op zeven plekken stukken inlassen. Onder de houten stootrand, die in 1958 is geplaatst, was veel weggeroest.
Zoals veel zeilers het onderweg verwoordden: ” Je bent geen eigenaar, maar een beheerder van een stukje geschiedenis.
We krijgen altijd veel belangstelling en zien veel duimen omhooggaan. Dat maakt het varen tot een groot plezier. Vr. groet Ben

Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn

Roeien met Sloepen

Een nieuw leven voor een oude sloep

  

Registratie Nederlandse Reddingssloepen

   

Kerstmis in Singapore en elders

 

Free fall lifeboat

Geen eigenaar, maar beheerder van een stukje geschiedenis

Oude roem; ss. Zuiderkruis en haar 18 sloepen

Zeilsloep Sonnevaert, bekroond ontwerp


 


 Een zeilende ex-reddingssloep als pleziervaartuig.De zeilsloep Sonnevaert ( 8.50 X 2.80), zeiloppervlak ± 40 m2, kiel 1000 kg.