Roeroog afgebroken door ouderdom; golfslag bij laag water versnelden het proces.

Vlak voor de winter is ten gevolge van ouderdom en de golfslag het bovenste scharnier van het roer afgebroken. De gelakte ring zat om de roerstang en was precies in het hout afgebroken. Van wat er in het roer zat was niets over. Gelukkig had ik het roer geborgd, anders was het welhaast zeker van de boot losgeraakt en de rivier af gestroomd namelijk het onderste scharnier heeft een opening. Met een noodvoorziening kon ik nog wel varen, maar ik vond het niet wijs om zo nog te zeilen. 

Het oog zit tussen de beide houten wangen op het roerblad bevestigd. Om er bij te kunnen moesten de geklonken wangen  worden gedemonteerd. De 70 jaar oude stukken hout waren inwendig onder invloed van het ijzeren oog al druk bezig te verkolen. Hoe mooi ook van kleur, heb ik ze dus moeten vervangen door twee nieuwe eiken stukken. Het is wel even wennen, maar ze zitten gelijmd en dat staat ook wel netjes.

Van roestvast stalen strips heb ik zelf een vervangend oog geproduceerd.   

De hoofdplank van het roer was gelukkig nog in redelijke staat. Droogscheurtjes afgedicht en de plank in de lijnolie gezet. Dat trok er in als een spons. Het oog aangebracht en de wangen er overheen gelijmd. Moet nog even wennen aan de lichte kleur van nieuw hout, maar het is toch prettig om te varen met een sterk roer. De roerwangen zijn met D4 lijm aangebracht en met Sikaflex gekit tegen inwateren.

  weer compleet

Heeft u een aanvulling of tip klik op de link www.sloep.org/contact