Deze tekst over deze mooie zeilsloep is van 2009

Heb sinds 3 jaar een diagonaal gebouwde teakhouten zeilsloep van ca. 9 meter bij 3 meter.
Volgens de overlevering is het gebouwd door W. de Vries Lentsch in ca. 1930 en medio 1960 door de zelfde werf omgebouwd tot (zee)zeilsloep.
 
Hiertoe is er een kajuit op geplaatst en een aangepaste kiel onder gemaakt.
De boot heet de Roggebot. ik kan geen enkel nummer oid vinden. Zijn er suggesties waar ik meer over haar verleden kan vinden.
 
Op verzoek kan ik een fotomail sturen zodat e.e.a. duidelijk zichtbaar wordt.  

In afwachting van uw reactie. Door omstandigheden moet ik mijn teakhouten zeilsloep de Roggebot verkopen. Is jou site een site waarop dit kan. Een foto staat in de galerij

 Roggebot 
 
Het betreft de zeilsloep de ( Roggebot) lengte plus minus 8,50 meter. Deze was in mijn bezit 1973 tot 1982 .
Het kwam mij te horen dat de huidige eigenaar wat informatie wilde hebben over de Roggebot.aan welk zeeschip zij heeft gehangen,en het verdere verloop van haar,ik heb daarvan wel wel het een en ander.Misschien is de eigenaar wel lid van een sloepen club. Mocht iemand daar over informatie hebben hoor ik het graag.
 
Afzender: J R de Koningh  (novenmber 2015)
Ik las bij toeval een artikel waarin gevraagd werd naar historisch feitjes over de sloep "Roggebot".
Deze sloep is in ieder geval van 1952 tot 1957 in gebruik geweest bij de zeeverkenners "De Wartburggroep" in die tijd was zij in onderhoud bij de Vries Lentsch in Nieuwendam thans Amsterdam. Onderhoud werd gesubsidieerd door de vereniging van scheepsbouwers in Amsterdam.
 
 
 
Ik probeer mee te denken en zou in eerste instantie informatie vragen bij de Vries Lentsch, maar dat zal wel al zijn gebeurd. Is de boot gebouwd als sloepjacht of heeft ze echt gediend als reddingsloep aan boord van een zeeschip. Dan zou de werf wellicht weten voor welke rederijen zij in die tijd heeft geproduceerd. Ze zullen toch wel wat geschiedschrijving hebben. Wanneer de sloep als reddingsloep heeft gediend op een Nederlands schip, dan zijn er wellicht op de voorsteven merktekens terug te vinden. Zie daarvoor het schepenwet onderwerp op de website. Mijn sloep komt van een Engels schip. Er staat in het oude zeil WS1 ( Willougby starboard one?) en op de voor steven, die ik helaas heb moeten renoveren staan wat getallen. Vorig jaar begon de Amsterdamse reddingsloepen vereniging sloepen te inventariseren, maar ik weet niet of de club nog bestaat. Het adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. In de website een oproep doen met foto; dat kan ik nog doen.
 
  
Bijgaand alvast een aantal foto's ter illustratie. Zal later iets betere foto's mailen.
 

Voor de goede orde: het betreft een diagonaal gebouwde sloep van teakhout. maatvoering ca. 8.63 x 2.98 x 1.05 m1. Naar verhaal van de vorige eigenaar ooit gebouwd door Willem de Vries Lentsch als bevoorradingssloep van de Johan van Olde Barneveld en in de jaren '60 omgebouwd tot (zee)zeilsloep. Nog steeds varend onder de naam "Roggebot" met als thuishaven Grou.
 

Jachtwerf Piet bouhuijs

 Het werfplaatje van de werksloep

De sloep van ss Lombok van SMN

  

Eigenaar LLoyds Kerstholtsloep KRL 1Z4 wil meer weten

Onweer op het water: wat te doen?

HIS onweer op zee

Zelf vond ik onweer op groot water heel onprettig; het lijkt allemaal vlak bij je in te slaan; afstanden zijn moeilijk te schatten. Wat kan je het beste doen? 

Met de sloep op de rivier

Rivierzeilen is anders dan op ruim water. Er is stroming. Er is doorgaande scheepvaart van allerlei vaartuigen.

Reparatie van het roer

Roeroog afgebroken door ouderdom; golfslag bij laag water versnelden het proces.

Werk aan de huidgangen

Omdat ik in de klussenloods zo een mooie ruime stallingsplaats had gekregen, besloot ik om de boot weer eens in de lak te zetten.

Sloep van ss. Jan Pieterszoon Coen

 

Het einde van het moederschip in IJmuiden 

Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn