Beoordeling verbouwde scheepssloepen uit de Waterkampioen november 1961

zs01.jpg - 52.09 Kb

Een der tweede prijzen zeiljachten, "'t Swaerte Schaep", een ontwerp van W.J. Akkerman.
Inrichtingstekening en dwarsdoorsneden, schaal 1 : 80. Zeilplan schaal 1 : 100. zeiloppervlak 33 m2, grootzeil 16,70 m2, fok n8,40 m2, druil 7,90 m2 

Hier een ontwerp, dat direct laat zien, dat hier iemand aan het werk is geweest, die meermalen met dit bijltje heeft gehakt. Conclusie:  verzorgd, gedetailleerd en doordacht. Het geheel maakt een plezierige indruk. De kits tuigage heeft ongetwijfeld voordelen; vooral voor hen, die alleen op ruim water willen zeilen. Met gestreken grootzeil blijft het schip goed manoeuvreerbaar en men kan er praktisch iedere windkracht mee hebben. Verder is ieder zeil door zijn kleinere afmetingen gemakkelijk te bedienen. Het tuig is verder zeer goed van verhoudingen. Er zijn geen bijzeilen getekend, zodat, varende benedendeks geen plaats wordt ingenomen door extra zeilen. Al met al een belangrijk voordeel.

Op het eerste gezicht doet de opbouw wat vreemd aan, men weet niet goed hoe dit weinig voorkomende uiterlijk te waarderen; toch missstaat het niet en dit is de verdienste van de ontwerper, daar in de kajuit veel meer ruimte komt. De inrichting spreekt voor zich zelf. De kooien zijn lang; de ruimte voor koken enz. is zeer ruim. Het achterschip bestaat uit een grote ruimte met een zelflozende kuip. De praktijk zal wel uitwijzen of de overgang tussen dek en kajuit voldoende droogte met zich brengt. Voor het neerhalen van het grootzeil is het brede brugdek in ieder geval ideaal. 

Een schroef die uit het hart van een schip staat blijkt meestal een onding. Met weinig vaart in het schip stuurt men zeer moeilijk, daar men geen schroefwater op hert roer heeft. Verder steken de bladen van de schroef  buiten de dek-lijn en zijn dus zeer kwetsbaar. Toegegeven wordt, dat bij een scheepsschroef plaatsing in de hartlijn ook zijn bezwaren heeft, doch deze kunnen beter worden ondervangen, dan de bovengenoemde. 

Men zal zich ook dienen af te vragen of de hondenkooi wel voldoende is afgesloten van de motor. Wel zal deze meestal niet werken als de kooi wordt gebruikt, maar toch zal de aanwezigheid sterk merkbaar zijn door de stank. In het algemeen gezegd  is het trouwens opmerkelijk, dat bij weinig ontwerpen van zeilschepen voldoende aandacht is geschonken aan de ventilatie. Niet alleen de geurtjes, doch vooral het explosiegevaar van benzinedamp en butagas eisen uitgebreide voorzorgen.

Beoordeeld door S. de Wit.