Op een mooie donderdag in september zeilde ik met mijn sloep, niet ver van huis, genietend van het mooie weer. Rondom vier uur stuurde ik de boot weer door de wind. De schoten werden aangetrokken, de wind bolde de zeilen; de boot ging wat over bakboord liggen en maakte weer vaart. Plotseling ging een trilling door de boot...De wind was zwak tot matig en de sloep zeilde haar streken beurtelings op bakboord of op haar stuurboordzijde. Er was nauwelijks volk op het water, geen speedboten of scooters. Het was echt genieten. Wat later zou nog familie komen met hun motorboot de Jupiter. Zij waren aan boord van de sloep uitgenodigd om wat te drinken, waarna een simpel scheepsdiner zou worden bereid. Rondom vier uur ‘s middags stuurde ik de boot weer door de wind en de giek ging over. De schoten werden aangetrokken, de wind bolde de zeilen; de boot ging over bakboord liggen en maakte weer vaart. 

 

Plotseling ging een trilling door de boot, het stuurboord want sprong los, terwijl een bout met een boogje de kuip in schoot. Wat er gebeurde leek op een filmpje, waarvan je zou zeggen; ik zie het wel, maar het is niet echt. Met een zware knak brak de mast en versplinterde de mast klamp, kraakte het voordek en de gehele tuigage ging overboord.

 Om de spullen weer binnen te halen moesten de overige verstaging en de schoten worden los gemaakt; door de wind kwam alles onder het schip terecht, waardoor de rode zeilen zwart werden van de aangroei onder de boot.Toen mijn familie kwam aanvaren, herkenden zij in eerste instantie de sloep zonder mast niet. Heel zachtjes ben ik naar de wal gevaren en heb de tuigage losgenomen en met hulp alles schoongemaakt. Het was intussen al laat geworden en de warme middag was veranderd in een koele avond. Vanwege de ravage aan boord van de Virgin hebben wij toen besloten om het etentje in de wind vrije kuip van de Jupiter te houden. Voor de sloep betekende dit het einde van het zeil seizoen en niet het vaarseizoen.

Een nieuwe mast kopen
De mast, die even oud is als de boot (41 jaar), is door de breuk onherstelbaar beschadigd. Er moet en nieuwe mast worden aangekocht. Gelukkig zijn er op het internet mastenmakers te vinden, die ook nog houten masten maken. Mijn keuze viel op Brasker masten bouw, omdat deze bij een eerdere ontmoeting goede service heeft gegeven. Boudewijn Beck van Brasker Masten heeft ons de rondgeleid. Men maakt daar masten voor grote en voor kleine boten.

mastvoet_IMGkopie.jpg - 46.53 KbEen mast met een lengte van dertig meter op de schaafbank
Houten masten worden van streng geselecteerde planken of balken samengesteld en verlijmd, geklemd in een eindeloze rij lijmtangen; na de verlijming wordt de mast op een langzaam draaiend support handmatig geschaafd van vierkant naar achtkant, zestien kant enzovoort, totdat hij rond is. Dan wordt er ter bescherming een flink aantal lagen (6)goede lak aangebracht (2-componenten.) Op de wens van de klant kunnen kabels worden ingebracht voor de navigatieapparatuur. De oude mast van mijn sloep is van oregonpine en zo een wilde ik graag weer hebben.

 in de tangen

De mast voor de Virgin; een paaltje van zes meter gestapelde planken in de lijmtangen

 De nieuwe mast; nog in plastic verpakking.

En ik weer blij.

Jachtwerf Piet bouhuijs

 Het werfplaatje van de werksloep

De sloep van ss Lombok van SMN

  

Eigenaar LLoyds Kerstholtsloep KRL 1Z4 wil meer weten

Onweer op het water: wat te doen?

HIS onweer op zee

Zelf vond ik onweer op groot water heel onprettig; het lijkt allemaal vlak bij je in te slaan; afstanden zijn moeilijk te schatten. Wat kan je het beste doen? 

Met de sloep op de rivier

Rivierzeilen is anders dan op ruim water. Er is stroming. Er is doorgaande scheepvaart van allerlei vaartuigen.

Reparatie van het roer

Roeroog afgebroken door ouderdom; golfslag bij laag water versnelden het proces.

Werk aan de huidgangen

Omdat ik in de klussenloods zo een mooie ruime stallingsplaats had gekregen, besloot ik om de boot weer eens in de lak te zetten.

Sloep van ss. Jan Pieterszoon Coen

 

Het einde van het moederschip in IJmuiden 

Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn