Sloeproeien sport voor iedereen

  


4636809360_fc00c73838_o.jpg - 132.11 Kb  De roeisloep "Stad Kampen" op  Waddenzee

 Recreatieroeien is een populaire sport en is niet aan leeftijd gebonden en heeft een lang seizoen. Maak in dit artikel kennis met het roeien met sloepen en geniet van de mooie actie-foto's op zee. Heeft u belangstelling voor het sloeproeien? Kijk dan onderaan dit artikel in de roeiagenda 2014, wellicht komen de sloepen bij u in de buurt. Op 22 maart wordt al geroeid in Veere.
Waar roeien? Op een sloot, zelfs op zee; wat u maar wil. Er zijn allerlei typen boten beschikbaar; kijk eens bij de watersportverenigingen in uw omgeving. Om ook op vergelegen wateren te varen, worden de boten vooraf gebracht. Ook wordt  geroeid in wedstrijdverband. (Roeien is ook een Olympische sport.)
HT-race
Jaarlijks wordt op vrijdag na Hemelvaart  de jaarlijkse grote sloepenroeirace van Harlingen naar Terschelling gevaren. Er waren dit jaar 130 deelnemende boten.
Vroeger trokken de leerlingen van de talrijke zeevaartscholen bij deze race zich de blaren op de handen. Deelnemende boten moeten aan bepaalde specificaties voldoen. Hierdoor roeien alleen echte sloepen mee. De tocht wordt in ongeveer 2½ uur afgelegd. 
Sloep.org wil graag uw aandacht voor het roeien met sloepen. Het is een gezonde en populaire sport met een lang seizoen. U hoeft geen eigen boot aan te schaffen. U bevaart elk water. Sloeproeien is ook een stoere sport. Ga het eens zien. Bekijk website http://www.sloeproeien.nl; daarop staat de agenda voor bijna alle roeievenementen.  
De "Stad Kampen" een ex-marinebarkas is eigendom van stichting "Roeisloep Stad Kampen" vaart vele toernooien af. Interesse om eens mee te roeien?  www.sloeproeien.nl. (Martin Kuiter).
Sagitta. Zeilende sloepen (begeleiders of deelnemers van de HT-race, die ook kunnen zeilen) zijn op zaterdag 15 mei in wedstrijdverband van Terschelling naar Harlingen teruggevaren. Dit jaar zijn ongeveer 20 schepen teruggezeild. 
Maak in dit artikel kennis met het roeien met sloepen en geniet van de mooie actie-foto's op zee. Nog een paar foto's en de eisen aan de deelnemende sloepen.

4636199229_0c9ee35f51_o.jpg - 168.33 Kb Op de zoute wateren.

4636396439_cfbb5149aa_o.jpg - 106.35 Kb
Harlingen-Terschelling race

4636803196_30cff99413_o.jpg - 193.93 Kb 

Extra info van "HTsloeproeien".

Harlingen Terschelling Sloepevenementen. Inloggen Het HT Sloepenregister.
Onder het HT sloepenregister wordt verstaan de door de HT roeicommissie vastgestelde lijst, waarin de door deze commissie toelaatbare sloepen met hun gegevens vermeld staan. Als een sloep in het register wordt bijgeschreven, dan krijgt de eigenaar van de sloep een bewijs van registratie in het register in de vorm van een HT-sloepencertificaat. De sloep heeft vanaf dat moment een HT-registratiecode of HT-nummer. Zonder dit HT-nummer kan een sloep zich niet inschrijven voor de HT. Sinds 1 februari 1996 worden alleen nog authentieke sloepen toegelaten tot deze registratie. Nieuwbouwsloepen komen hier niet meer voor in aanmerking! Het register heeft inmiddels ruim 200 sloepen geregistreerd en nog steeds worden er volop sloepen gerestaureerd en aangemeld voor registratie. Een sloep moet ook voldoen aan de HT-definitie van het begrip "sloep".

img_2113.jpg - 1.07 Mb

DE HT-DEFINITIE VAN HET BEGRIP "SLOEP"

Een "sloep" is een open, lichte roeiboot voor het vervoer van personen, welke al dan niet kan worden voorzien van een mast en zeiltuig. Een "sloep" is voorzien van vaste roeidoften, "dollen" of scheegaten en "riemen", alsmede een roer met helmstok. Het gebruik van een stuurriem is toegestaan.

4636202555_c2856453a8_o.jpg - 120.90 Kb

Een zesmans "sloep" heeft een minimale lengte van 15 voet.
"Sloepen" voor acht of meer roei(st)ers hebben een minimale lengte van 20 voet.
De "blokcoëfficiënt" van een "sloep" dient tenminste 0.48 te zijn.
De "blokcoëfficiënt" dient berekend te zijn met de Simpsonformule.
Het minimale vrijboord van een "sloep" dient tenminste 52 cm te bedragen bij voltallige "HT-bemanning" en volledig voor de HT-sloepenroeirace uitgeruste "sloep".
Als "sloepen" worden beschouwd: Reddingboten, Whaleboats, Barkassen en Jollen, mits deze voldoen aan bovenstaande HT-definitie. Andere boottypen worden niet als "sloep" beschouwd en worden daarom niet opgenomen in het HT-sloepenregister.

4637003542_a6dbb57173_o.jpg - 118.41 Kb

KENMERKEN SPECIFIEKE SLOEPVORMEN

SPIEGELSLOEP
Een Spiegelsloep wordt gekenmerkt door een bolle romp met duidelijk waarneembare voorsteven, kielbalk en achterspiegel.

REDDINGBOOT
Een Reddingboot onderscheidt zich van een 'spiegelsloep' door een scherpe achtersteven en de eventuele aanwezigheid van drijfkasten.

BARKAS
Een Barkas is een grote, zwaardere 'spiegelsloep'.
Vergelijk de B2's en de WR1's van de Koninklijke Marine.

WHALE-BOAT
Een Whale-boat onderscheidt zich van een 'spiegelsloep' door een slankere rompvorm en een scherpe achtersteven.
Om-en-om roeien is niet toegestaan.

JOL
Een Jol is een kleinere 'spiegelsloep' met in de achterspiegel een voorziening om te wrikken.
Een Jol kan worden geroeid met twee riemen per roeier (jol roeien). Een Jol zal voor de HT-sloepenroeirace echter breed genoeg moeten zijn om te kunnen boordroeien.

Hieronder volgen enkele richtlijnen voor toegestane modificaties aan een sloep:

UITHOUDERS
Het aanbrengen van uithouders (out-riggers) is toegestaan, mits het aantal niet groter is dan twee per dolboord. De hartafstand van de dolpotten in de uithouders mag niet breder zijn dan de hartafstand tussen de dolpotten geplaatst in het dolboord.

HUID
Het glad maken van de onderwaterhuid van een "sloep" is toegestaan, mits de rompvorm hierdoor niet verandert. Het gladmaken van overnaadse huiden door opvullen met bijvoorbeeld polyester is in bepaalde gevallen toegestaan.

DRIJFKASTEN
Drijfkasten in reddingsboten mogen worden verwijderd, mits de hoeveelheid drijfvermogen van de "sloep" zodanig blijft, dat deze blijft drijven na het volslaan.

DOFTEN
Het aantal doften van een "sloep" mag worden gewijzigd. Dit wordt echter beschouwd als een modificatie.


 Grachten race Amsterdam

·         Roeikalender 2014

 

·         22 maart: Veerse Slag

·         5 apr: Vechten op de Vecht

·         12 apr: Utrecht RonDom

·         12 apr: Harlinger Kampioenschap

·         19 apr: Slag om de Zaan

·         21 apr: NK Bungee-roeien

·         10 mei: Roeisloepenrace Grou

·         10 mei: New Business Regatta

·         17 mei: Roeirace Lemmer OFK

·         17 mei: Havenslag Almere

·         30 mei: Harlingen-Terschelling

·         31 mei: Ocean to City (Cork)

·         7 juni: Vuurtorenrace Urk

·         8 juni: Vogalonga (Venetië)

·         14 juni: Kaagrace

·         21 juni: Zwolse Grachtenrace

·         28 juni: Kameleonrace

·         12 juli: Respec op de Lek

·         19 juli: Mosselrace

·         30 aug: NL Kampioenschap

·         6 sept: Maasrace

·         13 sept: Zwarte Water Race

·         20 sept: Veerse Meer Race

·         27 sept: Slag om Makkum

·         27 sept: Great River Race

·         4 okt: Langweerder Race

·         11 okt: Grachtenrace A'dam

·         1-2 nov: Muiden-Pampus-Muiden

·        

 

·         Uitslagen

·         Sloependatabase

·         Sloeproeiverenigingen

·         Federatie Sloeproeien NL