Welvaeren

Ter informatie:
Het is oorspronkelijk een Joegoslavische visserssloep geweest, die kort na de oorlog is gebouwd en ook daadwerkelijk in de Aegeïsche zee als vissersboot heeft gevaren. In de begin jaren ’70 is zij naar Nederland gehaald door een ex-officier van het Duitse leger, die in de oorlog in Finland geïnterneerd is geweest. Hij heeft haar bij de werf “Hollandia” in Woubrugge laten ombouwen tot wat zij nu is: een zeilboot (9X3X1,20) met een klassiek-Hollandse bovenbouw en een gaffeltuig. Hij doopte haar “Suomi” omdat hij tijdens zijn interneringsperiode erg gecharmeerd is geraakt van Finland. En waarom heeft hij haar in Woubrugge laten ombouwen? Hij was in Nederland verliefd geworden op een verpleegster uit een ziekenhuis in Leiden en daar ligt Woubrugge dichtbij.

In ongeveer 1976 is de boot in handen gekomen van Reint de Jonge, een zeer verdienstelijke zeeschilder, die van zijn schip een potlood tekening heeft gemaakt, die ik van hem kreeg toen ik het schip van hem had gekocht.

 

Reint heeft zo’n 15 jaar ermee gevaren en haar in 1991 te koop heeft gezet, omdat hij niet meer in staat was, haar goed te onderhouden.

Sinds die tijd heb ik haar en zij wordt door mij nog steeds vertroeteld. Ik heb er niets aan veranderd maar alleen alles weer opgeknapt. Wij varen ermee in de Zeeuwse wateren.

Henk Elshove