Dit zeiljacht is in 1941 in Scandinavië ontworpen. De boot is overnaads gebouwd en heeft een prachtig gevormde romp; de zogenaamde wijnglas spant vorm.

 Folkboot  in polyester uitvoering

Haar sierlijke verschijning en de goede zeil eigenschappen op ruw water, hebben dit 7,6 meter lange zeiljacht internationaal zeer geliefd gemaakt.

Bijna gesloopt

De boot van deze foto stond in januari 2004 achter de loods voor de winterberging. De foto's laten een zien, dat de boot in zorgelijke toestand verkeert. Het afdek zeil is aan flarden gewaaid, zodat de elementen vrij spel hebben. De kleine kajuit en het voordek zijn grotendeels verdwenen en de spiegel ontbreekt. Jammer dacht ik; voor deze boot is het te laat.

Want wanneer je een boot in dergelijke staat van onderhoud wilt restaureren, dan moet je een goede timmerman zijn. En hout is duur. De kosten van herstel zullen waarschijnlijk ver boven de dan te bereiken handelswaarde uit komen.

  Foto geleend uit schipper

Einde van het vaarseizoen was de Scandinavische volksboot verdwenen. Er is een nieuwe eigenaar met plannen om haar op te kalefateren. Wie weet, komen we deze zeilboot weer eens varende tegen. In Nederland zijn nog ongeveer 50 a 60 stuks varende volksboten. De schepen zijn van hout en ook van polyester vervaardigd. Wilt u er meer over weten? Er is een Nederlandse Folkboot Club.

please publish modules in offcanvas module position