Hulp aan een gestrande watersporter

Stroomafwaarts varend op het Pannerdens kanaal (Rijn), voorbij Huissen, nader ik IJsselkop (de splitsing van de Rijn en de IJssel) ik ben op weg naar Arnhem. Boven aan de landtong waar de IJssel begint, daar ligt een klein motorjacht tegen de wallenkant; hij heeft duidelijk pech. Dit is een onveilige plaats om te meren; er is veel stroming en je boot krijgt gemakkelijk schade. Een groot schip passeert en het motorjacht bonkt tegen de stenen van de beschoeiing. Een ouder echtpaar kijkt onprettig verrast rond, zoekende naar hulp. Er komt hulp, daar kom ik aan...tenslotte heb ik een reddingssloep.

 

Wanneer ik er vlak langs vaar zegt de schipper, dat de motor het niet doet.
Ik bied aan om de boot naar een veiliger plek te slepen. We spreken af, dat ik weer langs kom en een lange sleeplijn overgooi.
Zet het oog maar op de voorste bolder roep ik nog. Het is begrepen. De schipper is zo blij met de lijn en maakt deze heel kort vast.  Het gevolg, dat voor ik iets kan doen, mijn sloep zich naar de kant trekt en de schroef raakt de stenen. De breekpen van de schroef maakt de sloep niet manoeuvreerbaar en daar lig ik ook aan de kant. Nu moet eerst een nieuwe breekpen in de schroef gezet worden. Ter plaatse is dit een lastig karweitje en terwijl ik daar mee bezig ben nadert de patrouilleboot van de Rijkspolitie te water (KLPD). Op mijn aanwijzing gaan zij de motorboot helpen; ik ben zo weer vaarklaar. De politieboot gaat tegen de oever liggen en een agent stapt aan boord van de motorboot en verhelpt de motorstoring ter plaatse en probeert de motor op gang te krijgen. En dat lukt. Na een paar minuutjes wordt het motorjacht afgeduwd en kan haar weg vervolgen. De politieboot houdt nog een oogje in het zeil tot het motorjacht de de IJsselkop voorbij is. Een mooi stukje hulpverlening. De hulp van de waterpolitie is beter dan de mijne. Zij helpen het motorjacht om zelf te varen. Dat is een veilige oplossing.

Mijn compliment.

please publish modules in offcanvas module position