Nederlandse meester timmerman draagt zijn kennis en kunde over op mensen met interesse voor boten. U leert door zelf mee te bouwen aan een schip, eerst meedoen, bijvoorbeeld bij een kleine boot en later het grote werk. In schoolverband kunt u een eigen (sloep)jacht bouwen. Maar ook een onderdeel, zoals een roer of zwaard maken is mogelijk.


nr 100 op t zand.jpg - 714.17 Kb Catherine in 2011
 

Den Helder is de thuisbasis voor De Bootbouwschool.  Adres: De Bootbouwschool Willemsoord 73, 1781 AS  Den Helder. Telefoon 06 10503101 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U kunt terecht voor het alle typen sloepen en andere houten boten en toebehoren.

In Zaandam heeft tsaar Peter gewerkt en gewoond om te zien, hoe Nederlanders hun schepen construeerden. Wel; Nederlanders zijn het nog niet verleerd. En mensen zoals Bert van Baar willen deze kennis en kunde graag aan u overdragen. Hoe meer u uw werk in uw eigen boot terugvindt, hoe meer voldoening dit geeft. Varen met een zelf gebouwd schip, is het summum, denk ik. Maar heeft u wel eens zelf een mast gemaakt? Of zeil genaaid, of een half model van uw boot gemaakt? Wanneer u wilt kunt u dit leren.

 Het begint allemaal bij een goede tekening en goed gedroogd hout van de juiste soort. Daar leert men wat over.

 Hier ziet men 180 graden gedraaid de basis van een boot in wording.

dag7-13.jpg - 41.99 Kb Op zijn kop, overnaadse boot in aanbouw. Bij de bouw wordt veel hulp hout gebruikt om het model te vormen.

Bataviawerkboot(1).jpg - 32.00 Kb Bert en zijn cursisten bouwden deze 17e eeuwse werkboot.

De bouwmethode uit de 17e eeuw wordt ook aan cursisten doorgegeven en blijft deze zo behouden. Een mast, bijvoorbeeld, wordt met de hand geschaafd. Buiten voor de grote deur staat een afgebouwde werkboot uit de tijd van de Batavia.(1628). De boot wordt behandeld met een conserveringsolie van een Scandinavisch merk.

 Veel mooi hout en een boot in wording liggen hier te drogen.

Hier ziet u vervolgens boten, welke door de "leerling scheepstimmerlieden" tijdens de cursus zijn gebouwd. De foto's spreken voor zichzelf. Door cursisten zelf gebouwd

  

 

 Werkboot ligt oud te worden voor film met de Duyfken

Voor dit opleidingsinstituut breek ik graag een lans; de school werkt heel modern en maakt ook met behulp van de cursisten traditionele boten, werk boten uit de 17e eeuw, zoals die zijn gebruikt door de Batavia, Duyfken et cetera en moderne zeilboten.

  Boegbeeld Duyfken, opname in Queensland

De werk boten en sloepen van de schepen uit die tijd hadden een belangrijke taak aan boord, omdat de schepen zelf bijna nergens naar de wal konden. Men ging ten anker en met de werkboot roeide men over het rif naar de wal om zaken te doen en om te provianderen.(zie verhalen over sloepen).  

Toevoeging:
Hier een link naar een homepage van een karveel-cursist van juli 2003: http://home.uva.nl/a.w.smit
Of de link naar de overnaadse cursus in maart 2004 van Johan Mulder: http://www.sunshine.johan-mulder.nl

Hier is een adres in Cuyk voor een zelfbouwpakket van een motorsloepje http://www.boot-in-bouwpakket.nl/

  Bootbouwschool  
Bert van Baar, 06 10503101

De Bootbouwschool,
www.bootbouwschool.nl
bezoekadres: Willemsoord 73, 1781AS Den Helder

 

please publish modules in offcanvas module position